• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

Pijn en acupunctuur

Pijn en acupunctuur

Schouderpijn, rugpijn, nekpijn, hernia, spit, enz, maar ook tenniselleboog, golfelleboog, RSI, pijn aan de heup, kniepijn, pijn aan de ledematen, gewrichtspijn, pijn aan het lichaam, pijn aan buik, hoofd of borst; vroeg of laat krijgt iedereen wel eens met fysieke pijn te maken. Wat niet iedereen weet is dat acupunctuur en Tui Na massage zeer effectieve middelen zijn om acute of chronische pijn aan te pakken.

Wat is pijn?

Regulier medisch onderzoek heeft ontdekt en gaat er vanuit dat pijnsignalen worden overgedragen door gespecialiseerde cellen van het zenuwstelsel. Deze gespecialiseerde cellen zijn in de huid en andere lichaamsweefsels aanwezig. Ze reageren op letsel, ontsteking of weefselbeschadiging. Zodra ze worden geactiveerd geven ze een signaal af aan het zenuwstelsel dat het signaal via het ruggenmerg naar de hersenen leidt, waar het geïnterpreteerd wordt als pijn.

De Chinese geneeskunde heeft een andere visie op pijn. In een gezond lichaam heerst er een balans tussen Yin en Yang en tussen Qi en bloed. Qi en bloed stromen vrij en overvloedig door het lichaam en de meridianen. Als er niet voldoende Qi en bloed is, of als Qi en bloed stagneren in een bepaald gebied, ontstaat er een disbalans in het lichaam waardoor de organen niet meer optimaal functioneren en ziekte en pijn het gevolg zijn.

De essentie van de Chinese visie op pijn, ongeacht waar deze zich bevindt of waardoor deze in eerste instantie is veroorzaakt, wordt verwoord in de bekende Chinese uitdrukking: “ Tong ze bu tong, bu tong ze tong”. Hetgeen zoveel betekent als: “Als er vrije stroom is (van Qi en Bloed), is er geen pijn; Als er geen vrije stroom is, dan is er pijn”. De behandeling zal zich dan ook altijd richten op het herstellen van de vrij stroom van Qi en Bloed waardoor de pijn vermindert of wordt opgeheven. Dit principe geldt niet alleen voor fysieke pijn, maar ook voor emotionele pijn.

Acupunctuur en pijn

Wat kunt u verwachten van een acupunctuur behandeling met betrekking tot pijn?

  • Het opheffen van de pijn of zoveel verlichting geven als mogelijk
  • Het verminderen van het pijnniveau
  • Het omgaan met de pijn verbeteren
  • Het reguleren van de emoties (Ongeacht de oorzaak van met name chronische pijn, kunnen gevoelens van frustratie, woede en angst de pijn intenser maken.)
  • Meer energie
  • Meer dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren
  • Verbeteren van kwaliteit van leven
  • Verminderen van afhankelijkheid van medicatie

Volgens de theorie van de Chinese geneeskunde zijn acupunctuurpunten verbonden met organen en specifieke gebieden van het lichaam. In het geval van pijn is het doel van de behandeling om punten te selecteren op de meridianen die de Qi en bloedcirculatie activeren in het getroffen gebied en het Yin en Yang balanceren. Er wordt tijdens de behandeling ook gebruik gemaakt van acupressuur (het masseren van punten) en moxa.

Er zijn veel verschillende behandelingen voor pijn. Steeds moet er gekeken worden naar de behandeling die het beste bij de situatie past. Zo is de behandeling van acute of chronische klachten vaak verschillend. Bij acute pijn geeft acupunctuur in bijna alle gevallen snel veel verlichting of opheffing van de pijn en bevordert het een voorspoedig herstel. Bij chronische pijn zal de focus in eerste instantie liggen op het verlichten van de pijn, het versterken van het aangedane gebied en het aanpakken van de onderliggende oorzaken. 

Bij praktijk De Witte Os wordt een persoonlijk behandelplan gemaakt om pijnklachten te verlichten en op te lossen.

Tijdens een intakegesprek wordt dieper ingegaan op de aard van de pijnklachten en worden er enkele aanvullende diagnostische vragen gesteld. In combinatie met de pols- en tongdiagnose ontstaat er zo een goed beeld van de huidige situatie en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Bent u benieuwd hoe acupunctuur u kan helpen? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek.

Onderzoek naar acupunctuur en pijn

De visie vanuit de traditionele Chinese geneeskunde is anders dan de westerse of reguliere medische visie. Nu steeds meer mensen gebruik maken van Chinese geneeskunde, zijn er ook steeds meer mensen die willen weten hoe Chinese geneeskunde werkt. Dat kan door je te verdiepen in de theorie en principes van Chinese geneeskunde zoals Yin en Yang, de 5 elementen, 6 divisies enz. Een andere manier is om met een westerse bril naar de Chinese geneeskunde te kijken en proberen te verklaren hoe het westers gezien kan dat de Chinese geneeskunde werkt.

Zo proberen wetenschappers in samenwerking met Chinese artsen in China en andere landen sinds de jaren 70 te achterhalen waarom acupunctuur zo’n effectieve behandeling is bij pijnklachten. Hiervoor zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken en klinische proeven uitgevoerd. De resultaten lijken de theorieën van de traditionele Chinese geneeskunde te ondersteunen. Inmiddels heeft de World Health Organisation (WHO) ook een lijst samengesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur een bewezen effectieve behandelmethode is (klik hier voor een overzicht). De meest gangbare westerse theorieën met betrekking tot pijn en acupunctuur staan hier op een rijtje.

Pijnimpulsen verlopen langs meridianen

De eerste theorie is dat de meeste pijnimpulsen dezelfde weg volgen als de Qi-circulatie (d.w.z. langs de meridianen). Het is een objectief feit dat pijn altijd langs bepaalde paden wordt doorgegeven. Deze routes zijn nauw verwant met de meridiaan theorie uit de Chinese geneeskunde.

Pain-gate theorie

Een andere theorie suggereert dat pijnimpulsen geblokkeerd worden door acupunctuur zodat ze niet het ruggenmerg of de hersenen bereiken bij verschillende ‘poorten’ in het zenuwstelsel. Onderzoeksstudies hebben aangetoond dat zowel de perifere als centrale zenuwen erg belangrijk zijn bij pijnverlichting door acupunctuur.

Stimulatie van endorfines

Een derde theorie suggereert dat acupunctuur de productie van polypeptiden door de hersenen stimuleert die pijngevoeligheid verminderen. Wetenschappers hebben ontdekt dat een van de mogelijke mechanismen is dat acupunctuur de afgifte van natuurlijke pijnstillende moleculen die door de hersenen bekend staan ​​als endorfinen verhoogt. Deze lijken erg op opiaten (zoals morfine), die krachtige pijnstillers zijn.

Acupunctuur bereikt dus zijn effect door te werken met lichaamseigen chemicaliën, in plaats van de toevoeging van synthetische chemicaliën. Deze benadering heeft verschillende voordelen ten opzichte van geneesmiddelen op basis van een chemische samenstelling.

(Bron: vrij vertaald uit Sun Pei Lin, Treatment of pain with Chinese Herbs and Acupuncture, Elsevier Limited, 2002)