• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

Behandelingen

Behandelingen

Wat houdt een behandeling in?

Om tot een optimaal resultaat per behandeling te komen neem ik bij de eerst behandeling een anamnese af volgens de principes van de Chinese Geneeswijze. Dit betekent dat ik uw klachten in kaart breng en een aantal aanvullende diagnostische vragen zal stellen. Daarnaast doe ik een pols -en tongdiagnose om zo een totaalbeeld te krijgen van de uitgangssituatie. Vervolgens bepaal ik welke therapievorm het beste bij uw klachten past. Dat kan zijn acupunctuur, Tui Na massage of een combinatie van massage en acupunctuur. Ook kijk ik of het zinvol is om aanvullende technieken zoals moxa, gua sha of cupping in te zetten. Adviezen of tips over voeding, beweging, ademhaling of levensstijl kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling.

Elk vervolg bezoek wordt vooraf gegaan door een korte evaluatie van de vorige behandeling en een pols -en tongdiagnose. Op basis van deze input kan de behandeling worden aangepast.

Interesse? Maak direct een afspraak voor een intakegesprek.

Klachtgericht en preventief

Een bekend gezegde uit de Chinese geneeskunde is dat de beste arts een ziekte geneest die nog niet is verschenen. Dat lijkt misschien een vreemde uitspraak, maar dat is het niet als je weet dat de Chinese geneeskunst gespecialiseerd is in het herkennen van signalen van balans en disbalans in het menselijk organisme. Men zegt ook wel dat de Chinese geneeskunde gericht is op preventie. Wat hier naar mijn idee mee bedoeld wordt is dat signalen van disbalans in een vroeg stadium worden herkend. De disbalans in het organisme kan dan worden hersteld voordat deze zich manifesteert in ernstigere klachten.

Door de kennis van de Chinese geneeskunst preventief in te zetten treden we in de voetsporen van de Oude Chinese dorpsartsen, die bij de wisseling van de seizoenen langs de deuren gingen om mensen de pols te voelen. Deze “barefoot doctors”, zoals ze ook wel liefdevol worden genoemd, behandelden mensen dan met acupunctuur, kruiden en het geven van advies om te voorkomen dat men ziek zou worden. Er gaan zelfs geruchten dat men alleen betaald kreeg zolang de populatie die tot het zorggebied van een arts behoorde gezond bleef.

In praktijk De Witte Os wordt klachtgericht gewerkt, maar zijn er steeds meer mensen die interesse hebben in een periodieke preventieve behandeling. Denk daarbij aan het versterken van weerstand, meer energie, harmonieuzer omgaan met gevoelens van angst, frustratie of verdriet, onregelmatige stoelgang, menstruatieklachten, migraine, slecht slapen, acne, zeurende lage rugpijn, zwaarmoedigheid, jeukende ogen, enz, enz.

Wat is een polsdiagnose?

Het voelen van de pols gaat verder dan ‘even de pols voelen’. Door nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid van de pols te meten, komen we veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

Polsdiagnose acupunctuur therapeut

Wat is een tongdiagnose?

Ook een tong geeft veel diagnostische informatie. Er wordt gekeken of er veel of weinig aanslag op zit. Wat de kleur is van de tong en de aanslag. Of er kloofjes of pukkeltjes opzitten. Wat de vorm is en de vochtigheid. Het verzoek is dan ook om de tong niet te schrapen voorafgaand aan een behandeling.

Ben je benieuwd wat Chinese geneeskunde voor jou kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.