• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

Lichaamswerk (Tui Na)

Lichaamswerk (Tui Na)

Wat is Tui Na Massage?

Tui Na massage staat in de TCG naast acupunctuur, kruiden en Tai Chi/ Chi Kung. Vanaf de periode 500 v. Chr. ontwikkelen zich verschillende scholen en stromingen in de acupunctuur en in de toepassing van Chinese kruiden. Dat geldt ook voor Chinese massage, die vanaf 280 v. Chr. in Chinese geneeskundige boeken verschijnt als Tui Na (letterlijk Tui: trekken en Na: grijpen, vasthouden). Enkele tientallen jaren geleden zijn de diverse, over China verspreide stijlen bij elkaar gebracht in wat we heden ten dage Tui Na massage therapie noemen.

Tui Na Chinese therapeutische massage maastricht

Tui Na is een therapeutische massagevorm waarbij er druk wordt uitgeoefend op acupunctuurpunten op de meridianen in je lichaam om de stroom van Qi of energie te beïnvloeden. Doordat de meridianen aan de oppervlakte liggen en vervolgens dieper het lichaam ingaan, kan door massage de conditie van de inwendige organen worden beïnvloed. Via de meridianen worden ook klachten behandeld die met het lichaamsoppervlak of gewrichten te maken hebben.

De meridianen vormen het kanalennetwerk waardoor niet alleen Qi, maar ook bloed, vloeistoffen en essentie circuleren. Vaak wordt dit netwerk vergeleken met beekjes, rivieren, meren en zeeën. De functie van de meridianen is onder andere het transporteren van Qi en bloed door het hele lichaam. Ze vormen de verbinding tussen organen onderling en tussen de organen en bijbehorende weefsels en zintuigen. Ze verbinden boven met onder, links met rechts en binnen met buiten. Naast het voeden van het lichaam met Qi, essentie, vloeistoffen en bloed, hebben de meridianen ook een beschermende functie en vormen ze de verschillende energetische niveau’s van het lichaam. Door de acupunctuurpunten te masseren op de meridianen kan de energie-circulatie in het lichaam worden beïnvloed. Zo kan een teveel aan Qi worden verminderd, een tekort worden aangevuld en kunnen stagnaties in de circulatie worden opgeheven.

Tui Na massage therapie is een volwaardige behandeltechniek waarmee je uiteenlopende en vele soorten klachten kunt behandelen. Normaal gesproken is de behandelduur tussen de 3-9 behandelingen, afhankelijk van de klachten.

Ben je benieuwd wat Tui Na massage therapie voor jou kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.