Hoewel acupunctuur en massage therapie mooie en krachtige tools zijn om de mentale en emotionele balans te herstellen, is het soms fijn om behaalde thema’s die zich aandienen tijdens een behandeling op een veilige en liefdevolle manier te bespreken en te onderzoeken.
Binnen De Witte Os bied ik daarom gesprekssessies aan op basis van Compassionate Inquiry. Deze sessies zijn bedoeld om meer bewustzijn te creëren rondom thema’s die tijdens een behandeltraject naar boven kunnen komen en om aandacht vragen. Een dergelijke sessie is ingebed in een behandeltraject met acupunctuur en lichaamswerk en het initiatief ligt altijd bij jou, de cliënt. Er zit geen verplichting aan vast. De sessies zijn geen vervanging voor reguliere psychotherapie of andere vormen van psychotherapeutische behandelingen, maar kunnen deze wel ondersteunen.
Jij brengt als cliënt een intentie in, iets dat je wilt onderzoeken of waar je meer helderheid over wilt hebben en we gaan op onderzoek uit. Soms heb je aan 1 gesprek genoeg en soms volgen er meerdere gesprekken, afhankelijk van de wensen en behoeften van jou. De sessies zijn erop gericht om jou je eigen antwoorden te laten vinden, met je lichaam als belangrijkste ingang. Compassionate Inquiry is een laagdrempelige en directe manier van zelfonderzoek voor volwassenen vanaf 18 jaar.
Compassionate Inquiry is gebaseerd op het werk van Gabor Maté en Sat Dharam Kaur ND is een liefdevolle manier van zelfonderzoek. Dit houdt in dat we ons bewust worden van onze gedachten, emoties en lichamelijke sensaties en dat we deze zonder oordeel observeren. In plaats van te proberen onze gevoelens te veranderen of te vermijden, richt Compassionate Inquiry zich op het accepteren en omarmen van onze ervaringen. Dat kan soms heel confronterend en spannend zijn. Daarom bepaal jijzelf ook altijd het tempo van het onderzoek en als je ergens niet over wilt of kunt praten is dat ook helemaal oké.
In de CI-benadering ligt de nadruk op het ontwikkelen van een diepere, meer medelevende relatie met onszelf. Dit houdt in dat we leren om ons bewust te worden van de manieren waarop we onszelf afwijzen, bekritiseren of veroordelen, en dat we leren om onszelf te omarmen en te accepteren zoals we zijn. Door een meer medelevende en accepterende relatie met onszelf te ontwikkelen, kunnen we onze emoties en gedragingen beter begrijpen en kunnen we beginnen met het genezen van onze emotionele wonden.
Een ander belangrijk aspect van Compassionate Inquiry is de nadruk op de rol van het lichaam bij het helen van emotionele wonden. Deze benadering erkent dat ons lichaam de opslagplaats is van onze emoties en dat het daarom essentieel is om ons lichaam te betrekken bij het genezingsproces. Door ons bewust te worden van onze lichamelijke sensaties en te leren hoe we deze kunnen gebruiken om onze emoties te begrijpen, kunnen we beginnen met het genezen van onze emotionele wonden op een dieper niveau.
Compassionate Inquiry is zeer effectief gebleken bij het onderzoeken van trauma, waarbij trauma niet wordt gedefinieerd als datgene wat je is overkomen, maar als datgene wat het met jou heeft gedaan. Daarnaast kan een trauma niet alleen ontstaan door iets dat je is overkomen, maar ook door iets dat je niet hebt gekregen of ontvangen.