• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

Meer worden wie je bent

Meer worden wie je bent

Er zijn veel redenen en oorzaken waarom mensen de verbinding met hun oorsprong of bestemming kwijtraken. Denk bijvoorbeeld aan sociale druk, verwachtingspatronen vanuit de maatschappij of de familie, of op jonge leeftijd teveel verantwoordelijkheid moeten dragen, b.v. door een vroeg gestorven ouder, verslaving in de familie of andere problemen in de jeugd zoals misbruik, mishandeling, een trauma in de vorm van een ziekte, ongeluk of het verlies van een naaste. Allemaal gebeurtenissen die de natuurlijke flow van energie (Qi) kunnen doen blokkeren en stagneren.

Als zo’n stagnatie lang duurt of diep in het systeem zit, kan zich dit vertalen naar een waaier aan psycho-emotionele of fysieke klachten. Het is dan lang niet altijd meer duidelijk wat de oorzaak van de klacht is. Zeker bij gebeurtenissen in de jeugd, die vaak een diepe indruk achterlaten, is de relatie tussen bijvoorbeeld rugpijn en op jonge leeftijd teveel verantwoordelijkheid moeten dragen omdat één van de ouders wegvalt, niet altijd evident. Of bijvoorbeeld chronische vermoeidheid bij iemand die zijn of haar leven lang een geheim met zich meedraagt van seksueel misbruik of mishandeling. Hiermee beweer ik niet dat achter elke chronische vermoeidheid een trauma zit, maar de ervaring leert dat veel klachten hun oorsprong hebben in een gebeurtenis in het verleden, die ervoor gezorgd heeft dat iemand het contact met zichzelf is kwijtgeraakt of dat dit onder druk is komen te staan.

Alsof de 12 hoofdmeridianen nog niet genoeg zijn bestaan er in de Chinese geneeskunde ook nog de 8 extra meridianen. Met deze extra meridianen hebben acupuncturisten een krachtig tool in handen om mensen te helpen weer in verbinding te komen met hun Yuan Qi, ook wel originele Qi, hun potentie. Of zoals één van mijn leraren het zegt; ze helpen je om weer verbinding te maken met ‘The Unbroken Place’, een plek van heelheid. Elke extra meridiaan heeft zijn eigen karakter, zijn eigen kracht, die verbonden is met een archetypische energie en die ook specifieke symptomen laat zien als een systeem van een bepaalde extra meridiaan uit balans is of geblokkeerd.

De 8 extra meridianen worden ook wel buitengewone -of wondermeridianen genoemd. Deze extra meridianen zijn om meerdere redenen speciaal. Zo zijn ze in tegenstelling tot de hoofdmeridianen bijvoorbeeld ook al actief in de baarmoeder. De Chong Mai bijvoorbeeld, ontstaat al op het moment van de eerste eideling. Deze meridianen spelen dan ook een belangrijke rol bij de juiste vorming van het embryo en zijn van vitaal belang voor de constitutie van elk mens, zeg maar voor de specifieke blauwdruk van elk uniek individu.

Deze meridianen zijn niet alleen actief tijdens het initiële ontstaansproces maar ondersteunen ons ook tijdens het leven. In de Chinese Geneeskunde wordt dat de 7 & 8 jarige cyclus van het Jing genoemd.  Ze helpen ons te navigeren door natuurlijke veranderingsprocessen zoals de puberteit, volwassenheid, de overgang, waardig ouder worden en sterven. Omdat deze extra meridianen onze meest pure essentie bevatten en hieruit kunnen tappen zijn ze ook heel bruikbaar om de verbinding met onszelf te versterken of te herstellen als we die zijn kwijtgeraakt.

Ze ondersteunen ons niet alleen bij natuurlijke veranderingsprocessen, maar ook om tijdens moeilijke momenten de verbinding met onszelf te houden of als we deze zijn kwijtgeraakt, te herstellen. Zoals bij een vrouw die vlak na de geboorte van haar eerste kind, haar man verliest en het leven als gevolg daarvan ervaart als onrechtvaardig en hard. Ze is nu 63, maar nog steeds heeft ze het gevoel overal alleen voor te staan. Het maakt haar chagrijnig en wantrouwig. Na enkele behandelingen op de extra meridianen vertelt ze me dat ze zichzelf niet meer herkent. Zaken die haar vroeger grondige ergernis gaven, lijken haar niet meer op die manier te kunnen raken en ze kan met enig plezier terugkijken over hoe snel ze uit haar slof kon schieten. Ze is een prettiger mens geworden voor zichzelf en haar omgeving. Daarnaast praat ze gemakkelijker en meer open over haar overleden echtgenoot en praat ze meer met haar dochter over haar vader.

Of zoals bij een psychologe in de overgang die zich na 2 behandelingen realiseert dat zijzelf de sleutel heeft tot een meer gebalanceerd leven.

Ben je benieuwd wat acupunctuur of Tui Na massage voor jou kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.

admin