• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

Aandoeningen van het Hart

Aandoeningen van het Hart

De gebruikelijke term voor ziekte in het chinees is Bing. Precies vertaald betekent Bing echter aandoeningen van het Hart, hetgeen wil zeggen dat het lichaam vooral ziek wordt door mentale, emotionele of spirituele oorzaken.

Prachtig interview met hoogleraar immunologie Pierre Capel waarin hij op eenvoudige en overtuigende wijze aantoont dat deze zienswijze ook vanuit de westerse wetenschappelijke visie hout snijdt. “Het wordt steeds duidelijker dat gevoelens verbonden zijn aan keiharde biochemie. Zij zijn niet alleen van invloed op het ontstaan en verloop van ziekten, maar ook bepalend voor de gezondheid en zelfs onze levensduur”, aldus Pierre Capel.

Een van mijn leraren, Bruno Braeckman, zegt het zo: “De oorspronkelijke acupunctuur had veel aandacht voor de gevoelsmatige en spirituele achtergronden van de gezondheid en ziekte. De wetenschappelijke ambitie van de moderne Chinese geneeskunde heeft er echter toe geleid dat deze aspecten naar de achtergrond zijn verdwenen in de huidige acupunctuur. Ervaring toont echter aan dat acupunctuur een precies en doeltreffend middel is om stagnerende emoties te ventileren en zo de vrije circulatie van Qi, dus levensvreugde en gezondheid te herstellen.”

admin