• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

De adem, bron van leven, vitaliteit en ontspanning

De adem, bron van leven, vitaliteit en ontspanning

Het is niet voor niks dat de adem een centrale rol speelt bij Chi Kung en Tai Chi oefeningen. Niet alleen volgen veel bewegingen het ritme van de in- en uitademing, het gaat er ook om op een ontspannen manier vanuit de buik adem te halen. Hierdoor kan je goed aarden en raak je niet makkelijk uit je evenwicht. Dansers, zangers en krijgskunstbeoefenaars zullen dit bevestigen. Ook is de ademhaling cruciaal in veel meditatietechnieken. Zo wordt in de Boeddhistische meditatietraditie veel aandacht besteed aan de ademhaling. Één van de belangrijkste soetra´s van de Boeddha, de Anapanasati Sutra, heeft betrekking op een volledig bewuste ademhaling.

Er kan dus heel veel gezegd en geschreven worden over de adem, en hierover is dan ook veel interessant materiaal beschikbaar. Ik beperk me hier echter tot 1 eenvoudige en krachtige oefening die snel en doeltreffend je ademhaling tot in je buik laat zakken. Een volledige ademhaling omvat je buik, middenrif en je longtoppen. Een diepe ademhaling is een massage voor je darmen, met alle positieve gevolgen van dien. Het middenrif masseert tijdens de ademhaling subtiel je lever, pancreas en maagstreek. Ook helpt een ontspannen ademhaling je ontzuren en zorgt het ervoor dat je beter bij jezelf kan blijven in stressvolle situaties.

In de Chinese Geneeskunde wordt gezegd dat de Long de Qi regelt en de ademhaling beheerst. Ook speelt de Long (en dus de ademhaling) een belangrijke rol in je immuunsysteem, in het onderhoud van je vegetatieve functies en bij het verwerken van verdriet en de mogelijkheid om los te laten als iets niet meer bij je past. Maar hierover later meer. In ieder geval meer dan genoeg redenen om regelmatig je Long Qi goed te verzorgen. Dat kan onder andere door deze oefening regelmatig te doen. Veel plezier!

Ademhalingsoefening

  1. Zit comfortabel op een tafel of een stoel zodat de benen los kunnen bengelen.
  2. De inademing begint. Duw de borstkas naar boven, naar buiten en naar voren, zodat de hele borstkas wordt opgerekt.
  3. Ga door met de inademing. Rek de borstkas nog iets meer op, totdat je niet verder kan.
  4. De uitademing begint. Draai de armen rustig naar achter en naar boven terwijl je rustig tot 10 telt. Deze rotatie doe je tegelijkertijd met de uitademing zodat je aan het eind van de uitademing de ellenbogen ter hoogte van de schouders zijn en de onderarmen naar voren en naar boven zijn gericht.
  5. Einde van de uitademing. Ontspan helemaal en laat je lichaam even helemaal hangen.
  6. Voor een goed resultaat herhaal bovenstaande stappen ongeveer 7x per sessie en doe je minimaal 1 sessie per dag.

Voor sommige mensen is dit een moeilijke oefening, maar hij is zeer geschikt om diep te leren ademhalen en een verkeerde ademhaling te corrigeren. In het algemeen geldt dat hoe moeilijker de oefening voor je is, des te meer profijt dat je ervan hebt.

admin