• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

De pandemie en 8 extra meridianen

De pandemie en 8 extra meridianen

De huidige pandemie is voor veel mensen een onrustige en onzekere tijd, die aanleiding kan zijn voor gevoelens van angst en frustratie, of van verdriet door het verlies van een geliefde, een ontslag of faillissement. Maar wat geldt voor alle moeilijkheden, of deze nu persoonlijk of wereldwijd van aard zijn, is dat er ook altijd nieuwe mogelijkheden en kansen zijn. 

De huidige situatie stelt ons tal van nieuwe uitdagingen, sommige interessant en meer dan welkom en andere ronduit vervelend en tegennatuurlijk. Het geeft ons in ieder geval de kans om ons meer bewust te worden van alle ingeslepen patronen en gewoontes van waaruit we leven en die we als vanzelfsprekend zijn gaan ervaren.
Een andere mogelijkheid die de pandemie biedt is dat het ons de mogelijkheid geeft op persoonlijk niveau, maar zeker ook op maatschappelijk niveau, ons af te vragen wat nu werkelijk belangrijk is en de moeite waard. Het geeft ons misschien iets meer tijd en ruimte dan normaal je af te vragen wat je waardes zijn en hoe je keuzes kan maken die in overeenstemming zijn met de diepere verlangens in je hart.

De pandemie zet ons ook voor het blok en nodigt ons uit onze angsten onder ogen te zien. Zo heb ik aan het begin van de eerste intelligente lockdown een nacht wakker gelegen van het idee dat er geen water meer beschikbaar zou zijn en dat ik met mijn buurman zou moeten vechten om een fles water in de supermarkt. Ik bedaarde pas weer een beetje toen ik me realiseerde dat het ook mijn buurman zou kunnen zijn die me wat water aanbiedt als ik zelf niks meer heb. Met andere woorden, door mijn buurman, of wat dat betreft elke ander, niet als een bedreiging te zien, maar als een medemens ontstond er weer ruimte. Het voelde voor mij als een diepe geruststelling dat mensen niet alleen ruzie kunnen maken, maar elkaar ook kunnen helpen. Dat besef heeft mij de ogen geopend dat ik veel meer deel uitmaak van een gemeenschap dan dat ik daarvoor ooit had gedacht.

De pandemie zal voor niemand hetzelfde zijn. Iedereen zal zijn of haar eigen weg moeten vinden hoe hiermee om te gaan. Met de eventuele nare gevolgen ervan, maar dus ook met de kansen en mogelijkheden die deze situatie ook voor ieder van ons heeft. Als je het mij vraagt is het een uitgelezen mogelijkheid om allerlei randzaken en afleidende zaken los te laten en zeggenschap te (her)nemen over je eigen leven. Wat is echt belangrijk voor me? En hoe geef ik dat vorm?

Het is niet ongewoon dat we vergeten wat echt belangrijk voor ons is en soms kom je in een situatie terecht waarbij je het gevoel hebt dat je concessies moet doen aan je eigen waarde(n) om te kunnen  overleven. Dit zijn gebeurtenissen die fysieke en of emotionele pijn kunnen veroorzaken en die invloed hebben op je zelfbeeld en hoe je op je omgeving reageert. Denk op persoonlijk niveau bijvoorbeeld aan een diagnose voor kanker, aan alcoholmisbruik in de familie, op sociaal niveau aan racisme en op globaal niveau aan een pandemie. Allemaal zaken die je zelfbeeld onder druk kunnen zetten, die je overtuigingen testen en invloed kunnen hebben op de omgang met jezelf en de wereld om je heen.

In de Chinese Geneeskunde beschikken we met de 8 extra meridianen over krachtig gereedschappen die hierop inwerken en helpen een onjuist zelfbeeld en onheilzame overtuigingen te veranderen. Ze geven je de mogelijkheid meer verbinding te maken met wie je werkelijk bent, om van daaruit keuzes te maken en om te gaan met de wereld om je heen. Omdat deze extra meridianen onze meest pure essentie bevatten en hieruit kunnen tappen zijn ze heel bruikbaar om de verbinding met onszelf te versterken of te herstellen in tijden van onrust, crisis en verandering. (Lees hier meer over de 8 extra meridianen in de Chinese Geneeskunde)

Ben je benieuwd wat acupunctuur of Tui Na massage voor jou kan betekenen? Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.

admin