• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

Het ritme van de natuur

Het ritme van de natuur

Vanuit de Chinese geneeskunde is het belangrijkste kenmerk van het coronavirus dat er sprake is van Damp in combinatie met andere pathogenen factoren zoals Koude en Toxines. De belangrijkste twee organen die vanuit de Chinese geneeskunde hiermee verbonden zijn, zijn de Milt en de Long, of wel de Tai Yin meridiaan. De Milt produceert Damp en in de Long wordt de Damp opgeslagen. Dat betekent dat mensen met een zwakke Milt en Long energie vatbaarder zijn voor ernstigere uitingen van het coronavirus. Daarom is het belangrijk om naast een goede Long energie ook de Milt energie te versterken of sterk te houden om zo de effecten van het coronavirus te minimaliseren.

Wat is het beste recept om gezond te blijven in een tijd van een gezondheidscrisis? Wat kunnen we doen in een tijd als deze om onze weerbaarheid te optimaliseren? Direct in de eerste drie hoofdstukken van de Su Wen (één van drie klassieke bronteksten van Chinese geneeskunde) wordt duidelijk dat een goede gezondheid betekent in harmonie te leven met de wetten van de natuur. Door ons gedrag aan te passen en af te stemmen op de ritmes van de natuur is onze kans op een lang en gelukkig leven het grootst.

De Long is in de Chinese geneeskunde het orgaan dat betrokken is bij de essentiële ritmes in ons lichaam. Niet alleen volgt een ontspannen ademhaling een natuurlijk ritme, in de Chinese geneeskunde organiseert de Long ook de andere vegetatieve functies/ ritmes zoals de spijsvertering en de bloedsomloop. Dus de juiste manier van ademhalen zorgt er niet alleen voor dat je Long Qi of Long energie gezond blijft, maar is goed voor je hele systeem en zorgt ervoor dat tal van fysiologische processen in je lichaam goed blijven verlopen.

Chi Kung-oefeningen worden veelal op het ritme van de ademhaling gedaan en zorgen niet alleen voor gezonde longen, maar revitaliseren zo ook ons hele systeem. Het helpt ons om af te stemmen op het natuurlijke ritme in ons, het ritme van ons lichaam en onze geest. Als gezondheid het ritme is in overeenstemming met de natuur, dan betekent ziekte niet in overeenstemming zijn met het ritme van de natuur. Door goed voor onze longen te zorgen kunnen we ons weer in lijn brengen en harmoniseren met het ritme van de natuur.

Wat kunnen we zelf doen om onze Long en Milt energie gezond te houden? Onderstaand heb ik een aantal preventieve maatregelen verzameld die iedereen zelf kan doen om zijn Long en Milt energie op pijl te houden of te versterken.

Note: Deze informatie is bedoeld als aanvulling op de reguliere informatie over het coronavirus of Covid 19 door de WHO en het RIVM. Als je luchtwegklachten hebt, moet niezen en of hoesten en koorts boven de 38 graden Celsius, dan moet je contact opnemen met je huisarts.

Chi Kung oefeningen

Hier vind je een Chi Kung oefening voor de Long en een oefening om het aarde systeem (Maag en Milt) te versterken. De video’s zijn in het Engels zonder ondertiteling, maar als je een beetje Engels verstaat zijn ze goed te volgen. De oefeningen zijn eenvoudig en worden langzaam voor gedaan. Als je geen ervaring met Chi Kung hebt stel ik voor dat je de oefeningen stapsgewijs aanleert. Je kunt de video’s af en toe terugkijken om iets bij te leren of om te zien of je nog iets kunt verbeteren. Tijdens de oefeningen is het belangrijk dat je jezelf niet forceert. Houdt de grens aan die je lichaam je aangeeft en adem natuurlijk. Ook als je een oefening niet meteen helemaal goed kunt uitvoeren heeft deze vaak toch al een positief effect op je systeem, dus wanhoop niet 😊. Juist door ze regelmatig te doen zul je zien dat ze snel beter gaan en dat je de positieve effecten ervan merkt. Veel plezier.

Chi Kung oefening om de Long te versterken door Peter Deadman (Niet iedereen kan de video zien: hier de directe link naar de You Tube-video van Peter Deadman: https://www.youtube.com/watch?v=Sv7IvgwR6hk ):

Chi Kung oefening om de Aarde (Milt) te versterken door Mimi Kuo-Deemer (Hier de directe link naar de video van Mimi Kuo-Deemer: https://www.youtube.com/watch?v=5qMEjVsVx8M&t= )

Versterken van de weerstand en het Maag/ Milt systeem met Moxa

Moxa is een therapie om met warmte de werking van acupunctuurpunten te stimuleren en Qi en Yang te versterken. Door de acupunctuurpunten Maag 36 en Ren Mai 6 met een moxastick te verwarmen wordt het immuunsysteem en de energie van de maag en milt versterkt. Een moxastick wordt gemaakt van het gedroogde kruid Artemisia Vulgaris, ook wel Bijvoetkruid genoemd, dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Houdt de moxastick op veilige afstand van de blote huid zodat je een aangename warmte ervaart. Verwarm elk punt 15 minuten, 1 tot 2x per dag. Let op: een moxastick genereert rook en heeft een redelijk sterke geur. Moxasticks zijn bij mij in de praktijk te koop. Verdere instructie volgt bij aankoop.

Stoombad met etherische olie bij problemen aan de luchtwegen

Er zijn diverse etherische oliën die het immuunsysteem ondersteunen en klachten aan de luchtwegen verzachten. Een selectie etherische oliën zijn bij de meeste natuur -en gezondheidswinkels te krijgen. Voor een goede keus uit het assortiment kun je het beste advies vragen.

Het stomen helpt vooral de symptomen van een (beginnende) griep op te lossen. Afhankelijk van de ernst en de duur van de verkoudheid of griep kun je in een periode van één tot vijf dagen één tot twee keer per dag stomen. Elke keer als je hebt gestoomd, moeten de symptomen duidelijk verbeteren. Indien er mensen in je directe omgeving verkouden zijn, kun je deze behandeling ook 1 à 2x per week preventief inzetten.

Benodigdheden

1. Pan met een flinke diameter (liefst groter dan je hoofd)
2. Stoom. Je kunt de pan op een elektrisch kookplaatje zetten of je kookt het water in de waterkoker en schenkt dit dan in de pan, je kunt ook het fornuis gebruiken (maar dat is veel minder comfortabel). Belangrijk is dat het water niet kookt, want dit vermindert de werking van de olie. Idealiter gebruik je bronwater of ander gedestilleerd water.
3. Grote badhanddoek
4. Kookwekker
5. De etherische olie (let op: niet alle oliën zijn geschikt om te inhaleren!)
6. Papier om je neus te snuiten

Procedure

1. Verzamel alles op een comfortabele plek
2. Vul de pot met water zo’n 2,5-5 cm diep
3. Verwarm het water in de pan op een laag vuur zodat het water stoomt maar niet kookt
4. Gebruik maximaal 5-10 druppels olie in het hete water. Begin met een kleine hoeveelheid (3-5 druppels) en voeg meer toe als dat prettig vindt.
5. Stel de timer in op 20 minuten
6. Bedek het hoofd met een handdoek
7. Adem de etherische dampen gedurende 20 minuten volledig en diep in.

Tips voor een gezonde voeding

Ontbijt

Ontbijt tussen 7 en 9 uur in de ochtend. Je spijsvertering is de motor van je energie en die moet aangaan. Sla je ontbijt dus niet over. Ga nu dus niet intermitterend vasten en ontbijt.

ontbijt warm: bijvoorbeeld havermout met plantaardige melk, rijstepap, warme soep, een ei, gebakken appels met kaneel en gember, pannenkoeken gemaakt met plantaardige melk. Vóór het ontbijt neem je een glas warm water met scheutje citroensap of appelazijn (dat klaart Damp).

Eet geen zuivel als ontbijt, dat is dampvormend. Ook geen vruchtensap in de ochtend. Vruchtensap heeft een koude energetische waarde en koelt je spijsverteringsysteem dus af.

Damp veroorzakende producten

Om dampvorming te voorkomen is het aan te raden onderstaande voorlopig niet of minder niet te eten:

Fruit: bananen en andere tropische vruchten
Granen: witmeel producten (verminder brood en ga meer groente eten)
Junkfood: hier zitten veel suikers en ongezonde vetten in
Peulvruchten: gebrande pinda’s, pindakaas
Suiker: max 8 theelepels per dag verwerkt en onverwerkt
Vet: gefrituurde voeding, vettig vlees, boter, olie (met mate)
Vlees: varkensvlees
Zuivel: melk, kaas, boter, yoghurt

Vermijdt salades en koude producten omdat deze ook weer veel energie van je spijsverteringsysteem vragen, waardoor er Damp kan ontstaan. Matigen met vlees, liever vis eten.

Damp klarende producten

Onderstaande producten voorkomen juist Damp of gaan dampvormig tegen. Deze kun je dus wel prima eten op dit moment.

Fruit: appel, druiven, kersen, peren, verse dadels
Granen: amaranth, gierst, parelgerst/parelgort (oftewel Hato Mugi), rogge, rijst
Groente: Rettich kappertjes, koolrabi, mais, paksoi, pompoen, radijs, waterkers
Kruiden: anijs, gember, koriander, kruidnagel, mierikswortel, oregano, peterselie, rozemarijn, witte peper
Look: knoflook, lente-ui, ui
Noten: amandelen, walnoten
Peulvruchten: adzuki bonen, erwten, linzen, mungbonen
Vis: zoals ansjovis, garnalen, mosselen, paling, tonijn, zalm

Parelgerst heeft weinig smaak, maar klaart damp en je kunt een klein pannetje koken, in de koeling zetten en steeds door iets anders heen doen.

Drinken

Thee brandnetel, geraspte gember met verse citroen, tijm, salie en gekookt heet water

Aanraders om immuunsysteem te sterken én dampklarend

Honing met geraspte knoflook. Chinees gezien klaart knoflook Damp Koude. Westers gezien heeft knoflook een antibacteriele werking, maar is er nog onvoldoende onderzoek naar de antivirale werking.

Lang getrokken kippensoep met kruiden (salie, tijm, venkel, maggikruid) is goed voor de spijsververtering en voedend

Tot slot

Het is over niet al te lange tijd ook weer mogelijk voor mensen die géén verkoudheidsklachten hebben om een afspraak te maken voor een acupunctuurbehandeling om de Long en de Milt te versterken. Naast eventuele klachten die worden veroorzaakt door de huidige situatie zoals ongerustheid, slecht slapen, angst, frustratie, kun je dan ook weer terecht voor “reguliere” klachten. Houdt voor de openingstijden de website in de gaten of stuur mij een mailtje voor een afspraak.

Lieve mensen, zorg goed voor je zelf en de mensen om je heen.

Bronvermelding: WillMountain.com – Newsletter 14 – Top Viral protection (16 maart 2020), Chinese Herbal and Qi Gong Approaches on Covid-19 webinar with Joshua Park and Luriko Ozeki (16 maart 2020), https://www.vrouwengeneeskunde.nl/2020/03/17/verbeter-weerstand-corona-chinese-geneeskunde/ , youtube-kanaal Peter Deadman, youtube-kanaal Mimi Kuo-Deemer.

admin