• +31 (0) 615455091
  • info@praktijkdewitteos.nl

Houd je Hout gezond

Houd je Hout gezond

“De mens ontvangt het leven van de Qi van hemel en aarde. Hij wordt volwassen volgens de wetten van de vier seizoenen” – Hoofdstuk 56, Su Wen

Het is lente. Het is de tijd waarin de beweging van het Hout het beste te zien is. De beweging van het Hout is naar boven. In het Engels betekent lente “spring” en dat is precies wat er gebeurt. Na de stilte en rust van de winter wordt de natuur langzaam wakker. Ze strekt zich uit, voelt haar spieren en pezen en maakt zich klaar voor een groei-explosie die overal in de natuur te zien is.

Het Chinese teken voor Hout – mu

Het Chinese karakter voor Hout is mu (zie foto). De centrale verticale as is de boomstam, de horizontale lijn de takken, de schuine lijnen de wortels. Het feit dat een groot gedeelte van de boom ondergronds is, is een herinnering dat een gezonde boom en een gezond Hout element goed geworteld zijn.

Als we in harmonie zijn met een element en een element is in balans, dan kunnen we genieten van de positieve kwaliteiten van dat element in ons leven. Hier zijn een paar kwaliteiten van Hout en enkele vragen die jou helpen om deze kwaliteiten in jouw leven te integreren.

Visie
De ogen en zien hoort bij het Hout. De mogelijkheid om de wereld om ons heen te zien in al haar kleuren en vormen is één van de grootste geschenken van een mensenleven. Maar de Hout kwaliteit van visie betekent ook de capaciteit om je dingen voor te stellen. Om toekomstmogelijkheden te zien met je geestesoog.

Vraag: Hoe is jouw visie voor jouw toekomst? Hoe helder zie jij jou weg voor je in je leven?

Plannen

Als we een visie hebben voor onze toekomst, moeten we uitzoeken hoe we die kunnen realiseren. We hebben een plan nodig, een serie van opeenvolgende stappen die ervoor zorgen dat we een pad kunnen volgen. We moeten elke dag plannen, prioriteiten stellen, organiseren en strategie bepalen enz., maar we hebben ook een lange termijnplan nodig waar we naar toe willen in de toekomst.

Als het Hout element zwak is, vinden we het soms moeilijk om plannen te maken. We vinden het misschien zelfs moeilijk om te ontdekken wat we überhaupt willen, zodat we niet eens kunnen beginnen met plannen. Sommige van ons verliezen zich in de details, andere hebben problemen met het zien van het geheel. We zien door de bomen het bos niet meer.

Vraag: Wat vind je van de richting die je leven heeft op dit moment? Wat zijn je plannen voor het komende jaar, komende 5 jaar, 10 jaar? Hoe flexibel ben je om je plannen aan te passen als de situatie daarom vraagt?

Beslissingen nemen

Als we een plan hebben gemaakt en een routemap hebben hoe we daar komen, start de reis. De reis begint met een eerste stap waarop er meerdere volgen totdat we onze bestemming hebben bereikt. De mogelijkheid om beslissingen te nemen is essentieel voor Hout. Als het Hout gezond is, worden beslissingen gemakkelijk en snel gemaakt omdat de zaken helder zijn. Het plan is helder en ook de manier hoe het doel te bereiken is duidelijk. Al de informatie is verwerkt en de manier van handelen vloeit hier op natuurlijke wijze uit voort.

Sommige mensen zijn goed planners, maar niet zo goed in het uitvoeren van plannen. Andere zijn goed in het managen van details, maar verliezen snel het overzicht. Als Hout in balans is hebben we toegang tot beide aspecten.

Vraag: Hoe moeilijk of makkelijk zet je de eerste stap? Wat houd je tegen om een beslissing te maken?

Goed beoordelingsvermogen

Het is één ding om gedurfde beslissingen te nemen, het is iets anders om wijze besluiten te nemen. Sommige mensen gaan zo snel tot actie over dat er geen sprake kan zijn van een doordachte keuze. De consequenties van ondoordachte acties kunnen zeer contraproductief zijn. De kunst om een situatie goed in te schatten of dat nu gaat om een persoon of het uitvoeren van een plan, is één van de kwaliteiten van Hout.

Vraag: Hoe goed kun je iemand inschatten tijdens een eerste ontmoeting? Heb je de neiging om snel of langzaam te beslissen of te oordelen?

Helderheid

Als we helder zien, is onze blik weids, we absorberen alle componenten van een situatie en alles wordt transparant en duidelijk. Hoe helderder we zien, hoe meer waarheid we herkennen. Helderheid brengt objectiviteit. Als we helder zijn, zien we niet alleen helder met onze ogen, we denken ook helder en kunnen ons goed uitdrukken.

Vraag: Hoe helder zie jij? Merk je alles op in je omgeving? Is je visie weids of beperkt?

Dit zijn maar enkele van de kwaliteiten die bij het Hout element horen. Andere kwaliteiten die je kunt onderzoeken hoe het daarmee gesteld is zijn o.a. creativiteit, voorstellingsvermogen, flexibiliteit, vindingrijkheid, individualiteit, zelfexpressie, organiseren, perspectief..

Wil je meer weten over Chinese geneeskunde of wat acupunctuur en Tui Na massage voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op voor een afspraak.

admin